Mein liebster Sommer-Pasta-Salat / My favorite summer pasta salad


Please scroll down for a version in English.

Dieser genial frische Pasta-Salat, der meine liebsten Zutaten der mediterranen Sommer-Küche vereint, wird garantiert ratzfatz bei jeder Grillparty leergefuttert sein. Rechnet also nicht mit Resten für einen kleinen Snack am nächsten Tag…

Pasta-Salat mit getrockneten Tomaten, Feta und Basilikum

Zutaten für 4 Personen:

  • 250 g kleine Pasta wie z.B. Risoni (kleine reisförmige Pasta)
  • 1/4 Tasse Olivenöl
  • 1 1/2 Esslöffel frisch gepresster Zitronensaft
  • 1 Schalotte oder 1-2 Frühlingszwiebeln, fein geschnitten
  • 1/3 Tasse frischer Basilikum, klein gehackt
  • 1/4 Tasse frische glatte Petersilie, klein gehackt
  • 1/2 Tasse sonnengetrocknete Tomaten, in heissem Wasser für ca. 15 min eingeweicht oder in Öl, in kleine Stücke geschnitten
  • 100 g zerkrümelter Feta-Käse
  • 1/3 Tasse Pinienkerne, leicht geröstet
  • Salz und frisch gemahlener Pfeffer

Zubereitung:

  1. Die Pasta nach Packungsbeschreibung in reichlich Salzwasser ca. 12 Minuten al dente kochen. Anschliessend abgiessen, allerdings etwas Wasser an der Pasta lassen, damit sie nicht zusammenklebt. Abkühlen lassen.
  2. In einer grossen Schüssel Olivenöl und Zitronensaft verrühren. Kleingeschnittene Zwiebeln untermischen.
  3. Die Pasta in die Schüssel mit dem Dressing geben und gut vermengen.
  4. Nun Basilikum, Petersilie, Tomaten und Feta zugeben und leicht unterheben. Mit Salz und Pfeffer abschmecken. Kühl stellen.
  5. Kurz vor dem Servieren die frisch gerösteten Pinienkerne darüber streuen.

SONY DSC

This fantastically fresh pasta salad that combines all of my favorite ingredients of Mediterranean summer cuisine will be gone in no time at all at your next barbecue. So please do not expect to have leftovers for the next day…

Pasta salad with sun-dried tomatoes, feta, and basil

Ingredients:

  • 1 cup (8 ounces) small pasta like Orzo (small rice-shaped pasta)
  • 1/4 cup olive oil
  • 1 1/2 tablespoons lemon juice, freshly pressed
  • 1 shallot or 1-2 spring onions, finely chopped
  • 1/3 cup minced fresh basil
  • 1/4 cup minced fresh Italian (flat-leaf) parsley
  • 1/2 cup sun-dried tomatoes, soaked in hot water for 15 minutes or oil-packed
  • 3/4 cup (3 ounces) crumbled feta cheese
  • 1/3 cup toasted pine nuts
  • Salt and freshly ground black pepper

Preparation:

  1. Cook the pasta according to cooking instructions in plenty of salt water for about 12 minutes until al dente. Drain the pasta, keeping some liquid cling to the pasta. Let cool down for some minutes.
  2. In a big bowl mix the oil and lemon juice. Stir in the onion.
  3. Add the pasta to the dressing and toss to coat.
  4. Now scatter the basil, parsley, tomatoes, and feta and mix lightly. Season with salt and pepper to taste. Put the salad into the fridge to chill.
  5. Before serving sprinkle with the pine nuts.

Makes 4 servings

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s